info

Je hebt het minimaal aantal bereikt

Shoppingbag (0)

Er zitten nog geen items in je shoppingbag.

Van Schets naar webshop deel II : Kokkerellen


Ik ben eigenwijs....maar dat weten jullie. Dus ik ontwerp en maak nieuwe items, als het er de tijd voor is.....of eigenlijk "wanneer ik er tijd voor maak"....of eigenlijk...."Als het al te laat is"....

Inspiratie:
Ik ben er áltijd mee bezig...24/7....het verzamelen van inspiratie. Ik heb een schermtijd "van heb ik jou daar” ; ik bekijk de bladen online, surf totdat ik mijn ogen s ‘avonds dichtdoe en sla alles op in mijn telefoon. Teksten, foto’s, kleuren...het kan van alles zijn!

En áls ik er dan voor ga zitten maak ik er inspiratiecollages van; op de computer. Was trouwens het eerste dat ik kocht; een A3 kleurenprinter...kan niet meer zonder!
Al die inspiratieborden staan tegen de muur, zodat ik er continu mee geconfronteerd wordt, er gaat wat af, er komt wat bij....even de juiste ingrediënten verzamelen.... Bij mijn Turkse leveranciers vraag ik vast stoffen op die goed bij mijn inspiratie kunnen passen. Inmiddels weten ze dat ik van de neutralen ben....en intens blij wordt van een gave “print”. Ik heb deze keer de instructie "zebra"  meegegeven!

Schetsen met de muis
Ik ben van de generatie “ tussen wal en schip”. Ik heb op de modeacademie met de hand leren tekenen, maar toen ik in het bedrijfsleven terecht kwam was alles digitaal. Ik gebruik Adobe illustrator, maar dat is toevallig omdat ik mezelf dat aangeleerd heb. Ik ga dus schetsen met de muis. Ik maak heel veel prints en kies uiteindelijk de beste uit. Bij mijn vorige werkgever kwam er dan een heel stylingteam aan te pas...nu vraag ik af en toe mijn dochter of zus naar een mening en hak knopen maar meteen door; geen tijd te verliezen!

Patronen
Ik maak de maatschema’s van de nieuwe items , zodat er meteen patronen gemaakt kunnen worden. Oh ja, iets over die patronen; ik krijg heel vaak de vraag “ kun je geen L/XL toevoegen? Of kun je niet bij maat 86/92 beginnen? Dat ligt niet zo eenvoudig. Een patroon (extra) maken kost veel geld. Stel ik maak in een sweater 90 stuks ; nu zijn dat er 30 per maat in de 3 maten die ik aanbied, dat al heel weinig is! Als ik dan nog meer patronen=maten laat maken, wordt dat aantal nog kleiner. Geen  leverancier die dat ziet zitten. Dus als ik L/XL toevoeg, moet XS/S eraf...zo simpel is het! Vandaar dat de kindermaten dubbel zijn, en ik het “moet doen” met 3 damesmaten.

Istanbul
Ik match mijn designs met de stoffen, en pak mijn koffertje in. We gaan op reis; nou ja...ik dan, samen met mijn grote vriend oxazepam nestel ik me voor 3,5 uur op de vliegtuigstoel naar Istanbul. Op naar de leveranciers die mijn gemoedstoestand in 48 uur van links naar rechts gaan slingeren. Ik weet het inmiddels!
Samen met de dame van productie neem ik al mijn items door. Bespreken de afwerking en de prints. Engels spreekt ze eigenlijk niet, maar we begrijpen elkaar wel. ‘k heb vaak het idee dat er Google Translate tussen onze emails in zit...maar we komen we komen er wel!
Met de grote baas onderhandel ik de prijzen en de aantallen. Het blijft lastig om mijn kleine aantallen onder te brengen. Ik weet het. Daarom moet ik vaak ook meer betalen; mini-toeslag zeg maar...
Gelukkig is de gun-factor groot; ik kom hier al jaren en ze vinden het machtig wat ik in mijn uppie flik! Ik moet het daar wel van hebben.

Slikken of stikken
Alleen de ini-mini atelietjes zijn voor mij weggelegd. En dan ook nog als ze niks te doen hebben zeg maar. Low-seaon “ is my middle name”. Soms lig ik bíjna bovenop de stapel, komt er een grote klant voorbij, lig ik weer onderop. Het is slikken of stikken. Mijn hele productie voelt als een soort "goodwill". En toch praten we niet over kattepis, want er gaan toch een serieuze investering onder de naaimachines door! Ik koop alles "naar me toe" om direct aan jullie te kunnen leveren.
Dat is mijn risico. Maar als je niet durft kom je nergens zeg ik dan maar.

Voor een over-enthousiaste ram als ik, en een naderend zon op komst is het opbrengen van geduld het grootste offer dat ik moet brengen. 
Ik ken de ateliers inmiddels, maar blijf het fijn vinden om nog even mijn rondje te doen. Als ik niemand aantref, maar alleen de radio door het atelier galmt loop ik door naar de kantine. Daar zitten ze; mijn stik-helden; aan de Turkse thee. Zij spreken geen Engels, ik 3 woorden Turks, dus zwaaien en lachen we naar elkaar. De omstandigheden zijn hier gelukkig goed!

Monsters
Ik vlieg terug en wacht op mijn beurt...En die komt vandaag zo’n 6 weken later...de monsters zijn er! Eén stuk per model, om door te passen en te beoordelen. Ik scheur gauw alle zakjes open en trek stuk voor stuk mijn nieuwe monsters aan; ik ben blij! Om 15:00 uur sleur ik Tes uit de klas en haar speeldate moet even een half uur op mijn paspop wachten. Wat staat alles haar toch weer leuk!!! Ik meet alles na en schrijf gauw een email met de bevindingen terug. Hier en daar moet wat bijgeschaafd worden, maar we kunnen in productie! Het gas erop! Liever vandaag dan morgen!

Voorzichtig peuter ik een leverdatum los....ETA ; eind van de maand!
En daar zit ik dan nu....ik heb geen tijd om duimen te draaien. Ik maak schietgebedjes....dat er ff voor één keer geen grote klanten over mijn Rocking Ballerina orders heen denderen. Wanneer mijn babies op de truck naar “huis“ komen is altijd een verrassing... Het komt als het klaar is..... 
Maar ik zit met open armen klaar!

Liefs, Cindy
ps., ik heb gemerkt dat ik niet kan reageren op de reacties op mijn site, maar lees ze wel! Je kunt altijd een mailtje sturen!

  RAINE     07-05-2019 20:30     Reacties ( 6 )
Reacties (6)
 Amber -  08-05-2019

Wat geweldig te lezen hoe het proces gaat! Kan niet wachten op de nieuwe items!

 Karin Nieuwland -  08-05-2019

Leuke schrijfstijl heb je. Leest lekker weg. En heel leuk om achter de schermen van jouw collectie te kijken. Ik duim mee voor je! X Karin

 Inge -  08-05-2019

Hoi hoi, bedankt voor je super leuke en inspirerende blog. Succes met duimen en kan niet wachten tot je nieuwe collectie klaar is?? Inge

 Stephanie Saltzherr -  08-05-2019

Het verhaal achter de kleding kennen maakt het nog leuker om jouw kleren te kopen. Dus dat blijven we ook zeker doen. Succes met het wachten. Het is het vast weer dubbel en dwars waard.

 Jootje -  07-05-2019

Ja ben ook benieuwd nu. En dat schrijven ligt je ook wel. Ben namelijk niet snel geboeid. Maar je vindt me vast houden. Leuk leuk leuk

 Loes -  07-05-2019

Oh, wat schrijf je lekker weg, voel helemaal met je mee.. hihi.. nu maak je ons wel hl nieuwsgierig naar de nieuwe collectie hoor!!


De ENDLESS SUMMER items staan online!
Wegens enorme drukte duurt het iets langer
dan je van mij gewend voordat je bestelling de deur uit is.
Excuus!
Liefs, Cindy

BewarenBewaren